Fasadrenovering och omfogning av prefabmoduler

Utvalda nyheter

Underhåll av fasader är fördelaktigt ur många synvinklar. Genom att se över byggnadens skick regelbundet kan livslängden på materialet i beklädnaden höjas avsevärt och energiförbrukningen minskar. En fogning eller omfogning av din fasadbeklädnads moduler kan således ha avgörande skillnader för din byggnads skick.

När man bygger och sammanfogar material blir det oftast skarvar, exempelvis när ett hus är byggt i moduler, det vi brukar kalla prefabricerat. När man sätter samman material behövs det oftast en fog som håller fukt och väta ute, men dessa har även fler funktioner. Genom att skapa en mer sammanfogad yta så får man även en tätare konstruktion.

Detta har fördelar med att hålla exempelvis värme utanför sommartid och hindrar även kyla från att tränga ut. Skulle materialet emellan däremot vara fuktigt finns det risk att det blir stora skador över tid och fasaden skulle även reagera negativt på olika väderförhållanden.

När behövs det en omfogning av fasaden

Fasadrenovering är processen att reparera eller ersätta en byggnads fasad. Fasaden är ofta en av de mest synliga delarna av en byggnad, och den kan användas för att göra ett uttalande om byggnadens ägare eller innehavare.

Fasadfogar av prefabmoduler är en viktig del av varje fasadrenoveringsprojekt och det kräver en kontinuerlig översyn. Det brukar vare rekommenderat med ett byte minst vart 20 år. Detta brukar vara en normal livslängd på fogningsmaterialet, men även för att det under så lång tid varit extern påverkan som kan ha negativa effekter på de inblandade materialen.

Mark och byggnad rör sig ofta något över tid och materialet mellan fogarna stelnar oftast eller spricker. Det finns flera skäl till varför en fasad kan behöva renoveras. Den vanligaste orsaken är skador som orsakas av väder och vind eller ålder.

Brandskyddsäkra fastigheten med säkert utförd brandtätning

Brandskyddsmålning är en process som innebär att ditt hem beläggs med en brandbeständig färg. Denna färg hjälper till att skydda olika material mot påverkan i händelse av brand. Med en brandfogning även kallat brandtätning förhindrar man att branden kan sprida sig genom olika öppningar exempelvis genom kabel- och rörgenomföringar.

Behöver du hjälp med brandtätning, brandskyddsmålning, fogning, mjukfogning och omfogning i Stockholm, Göteborg, Malmö och Kristianstad då kan du rådgöra med företaget svenskafog.se.

Relaterade artiklar